Skip to content

O nama

Naša tradicija Početci

Čitajući iz knjiga i inerneta o japanskim prepelicama, rešio sam da se oprobam u gajenju ove plemenite živine. Osim što imaju karakterističan zvuk, i sitne građe imaju itekako čime da se ponose, jaja japanksih prepelica kako kaže literatura su i lek…

japanska-prepelica-

O Japanskim prepelicama…

 

Njena postojbina je Japan i najrasprostranjenija je vrsta prepelice. Prvi pisani podaci o japanskoj prepelici datiraju iz XII veka i tada su uzgajane i čuvane zbog pevanja. U tim zapisima stoji da se japanski car hranio prepeličijim mesom kako bi lakše podneo tuberkulozu. Od tada počinje ozbiljan uzgoj prepelica u Japanu.

Početkom XX veka uveliko je zastupljen veštački uzgoj prepelica u cilju proizvodnje mesa i jaja. Naučna istraživanja u Japanu, Kini, Rusiji a zatim u Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Americi i Kanadi, pokazala su da japanska prepelica, svojom otpornošću prema bolestima i proizvodnim svojstvima,predstavlja pravi Prirodno-biološki fenomen.

Koka japanske prepelice je izvanredan proizvođač jaja i pretvarač biljne hrane u životinjski proizvod tj. jaje, visoke biološke vrednosti. U mnogim zemljama sveta japanska prepelica se gaji radi dobijanja, pre svega, njihovih dragocenih i lekovitih jaja, kao i mesa koje ima ukus divljači sa vrlo niskim sadržajem holesterola.

Jaja japanskih prepelica

Analizama je dokazano da jedno jaje japanske prepelice u odnosu na kokošije, ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i oko deset puta više vitamina B-kompleksa. Jaja japanske prepelice veoma povoljno deluju na naš centralni nervni sistem, srce, krvne sudove i metabolizam. Zahvaljujući ovom najvećem daru koji nam je Priroda dala, jaja japanske prepelice su se pokazala kao veoma uspešno pomoćno-prirodno lekovito sredstvo u lečenju nekih bolesti a pre svega: anemije, astme, dijabetesa (uz dodatak cimeta), holesterola, povišenog pritiska, opstipacije (zatvora) i slabog imuniteta organizma.

Jaja i meso japanske prepelice su veoma korisni za decu u razvoju, dijetalce, rekovalescente (stanje posle bolesti ili operacije)

jajaukorpi-1
jaja od japanskih prepelica

VITAMINI

jaja od japanskih prepelica
jaja od japanskih prepelica

120

jaja od japanskih prepelica
jaja od japanskih prepelica

240

jaja od japanskih prepelica
jaja od japanskih prepelica

1080

jaja od japanskih prepelica

Naša istorija Vremenski vremeplov

20230218-093736-0000
2019
Jedno jato

Desetak prepelica…

5

jaja

Jaja se konzumiraju svako jutro po 5 jaja, a deca manje.. najmlađa 2 jaja, preko 3 godine po 3 jaja, deca preko 10 godina 4 jaja

50

dana

Japanske prepelice sa oko 50 dma počinju da nose

0 %

holesterola

Holesterol samo u tragovima

12 gr

Težina jaja

Ono sadrži oko… 74% vode,
12% lako svarljivih belančevina,
11% masti, 1% mineralnih materija (kalcijuma, fosfora, gvožđa).