O nama
Naša tradicija Početci
Čitajući iz knjiga i inerneta o japanskim prepelicama, rešio sam da se oprobam u gajenju ove plemenite živine. Osim što imaju karakterističan zvuk, i sitne građe imaju itekako čime da se ponose, jaja japanksih prepelica kako kaže literatura su i lek…

O Japanskim prepelicama…
Njena postojbina je Japan i najrasprostranjenija je vrsta prepelice. Prvi pisani podaci o japanskoj prepelici datiraju iz XII veka i tada su uzgajane i čuvane zbog pevanja. U tim zapisima stoji da se japanski car hranio prepeličijim mesom kako bi lakše podneo tuberkulozu. Od tada počinje ozbiljan uzgoj prepelica u Japanu.
Početkom XX veka uveliko je zastupljen veštački uzgoj prepelica u cilju proizvodnje mesa i jaja. Naučna istraživanja u Japanu, Kini, Rusiji a zatim u Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Americi i Kanadi, pokazala su da japanska prepelica, svojom otpornošću prema bolestima i proizvodnim svojstvima,predstavlja pravi Prirodno-biološki fenomen.
Koka japanske prepelice je izvanredan proizvođač jaja i pretvarač biljne hrane u životinjski proizvod tj. jaje, visoke biološke vrednosti. U mnogim zemljama sveta japanska prepelica se gaji radi dobijanja, pre svega, njihovih dragocenih i lekovitih jaja, kao i mesa koje ima ukus divljači sa vrlo niskim sadržajem holesterola.
Jaja japanskih prepelica
Analizama je dokazano da jedno jaje japanske prepelice u odnosu na kokošije, ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i oko deset puta više vitamina B-kompleksa. Jaja japanske prepelice veoma povoljno deluju na naš centralni nervni sistem, srce, krvne sudove i metabolizam. Zahvaljujući ovom najvećem daru koji nam je Priroda dala, jaja japanske prepelice su se pokazala kao veoma uspešno pomoćno-prirodno lekovito sredstvo u lečenju nekih bolesti a pre svega: anemije, astme, dijabetesa (uz dodatak cimeta), holesterola, povišenog pritiska, opstipacije (zatvora) i slabog imuniteta organizma.
Jaja i meso japanske prepelice su veoma korisni za decu u razvoju, dijetalce, rekovalescente (stanje posle bolesti ili operacije)


VITAMINI

120

240

1080
Naša istorija Vremenski vremeplov
5
jaja
Jaja se konzumiraju svako jutro po 5 jaja, a deca manje.. najmlađa 2 jaja, preko 3 godine po 3 jaja, deca preko 10 godina 4 jaja
50
dana
Japanske prepelice sa oko 50 dma počinju da nose
0 %
holesterola
Holesterol samo u tragovima
12 gr
Težina jaja
Ono sadrži oko… 74% vode,
12% lako svarljivih belančevina,
11% masti, 1% mineralnih materija (kalcijuma, fosfora, gvožđa).